dimarts, 31 de maig del 2016

ComaBruna’12

Una de les realitats sobre el món del vi, es que és un món d’homes. La majoria d’elaboradors, sommeliers, viticultors i les persones que estan al comerç del gènere masculí, encara que cada dia hi ha més dones que és van introduint en aquest sector.

Una de les que ja fa anys que esta entre els homes, és l’Anna Espelt. Elaboradora d’un dels cellers amb més projecció i que avui podem dir que fa una de les gammes de vins més interessants del panorama català.

De la vintena de vins que elabora en l’actualitat, avui us parlarem del ComaBruna’12, una vi elaborat únicament amb la varietat de raïm carinyena. Si recordem la climatologia del any de manera especifica de com va ser en aquest celler que és troba a cavall entre Vilajuïga i Roses.  Podem dir que l’hivern va ser molt fred i sec. Les pluges de la primavera varen superar la mitjana, fet que va garantir una bona reserva d’aigua al sòl, que va permetre que les vinyes més velles passessin bé l’estiu, sense pluges però amb un bon nivell d’humitat. La verema es va avançar en la majoria de varietats. Els rendiments van ser un 30% inferiors als de altres anys.

El vi s’elabora fent una maceració prefermentativa en fred de tres dies. Quan va començar la fermentació es varen fer uns remuntats molt suaus. Desprès va envellir durant divuit mesos en bótes bordeleses de 500 litres , gairebé totes fetes servir, evitant que la fusta en sigues un dels elerments principals.

Els raïms per elaborar-lo han sortit d’una sola parcel·la. Una vinya de somni de ceps vells, de 111 anys, orientada a llevant i plantada sobre pendents de pissarra. La tramuntana la toca de biaix i el sol de ponent l’acaricia a l’estiu, aconseguint així un bon nivell de maduresa sense perdre acidesa. Les vinyes són en vas i amb prou feines aixequen uns pams de terra.

El resultat és un vi intens i robust en tots els sentits: pel color, el nas i el gust. Intens com la tramuntana, com el romaní de la muntanya. Robust i nerviós a la vegada. Gustos de pruna i trufa. Rodó i llarg.

Ideal per els plats de carn vermelles però sobretot estofades.

Celler: Celler Espelt
Zona: DO Empordà
Varietat: Carinyena
Tipus de vi: Vi negre estructurat i potent
Grau: 14’5% Vol
Preu: 10,90 €


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada