divendres, 22 de gener del 2016

Capricis'14

En temps passats, una de les pràctiques habituals en l’elaboració dels vins fets amb xarel·lo a la zona del Penedès, era ficant-los en bótes fetes amb castanyer.

En el món del vi, com en molts altres sector, les modes també existeixen. Actualment hi ha força vins que envelleixen en amb aquest altre tipus de fusta, el castanyer.
Una de les peculiaritats que ens fan veure que un vi envelleix en aquest altres tipus de fustes, és la sensació fumada que aporten al vi. Aquesta particularitat aromàtica, és més típica en els vins negres que en els blancs.

El vi que avui us presentem, és un xarel·lo de escassa producció, fet per la familia Vilarnau a Sant Sadurní d’Anoia. La noble família Vilarnau es va assentar al segle XII en aquesta privilegiada terra del Penedès,  on ja es cultivava vinya. 

El nom de Vilarnau és el resultat etimològic de Vila Arnau, és a dir, la  masia o domus dels Arnau. El Domus de Vilarnau es trobava a la demarcació senyorial del terme del Castell de Subirats, allà on també en el s. XII es va construir un altar dedicat a la beata Maria (el castell es troba encara avui en bon estat i es pot beure des de les vinyes de Vilarnau).
La finca Can petit i les Planes de Vilarnau” de 20 hectàrees, es troba sobre un enclavament privilegiat al cor de la regió del cava.  Des de la finca es gaudeix d’unes vistes meravelloses de les muntanyes de Montserrat, les mateixes que protegeixen la vinya dels vents freds dels Pirineus.  Cap al sud, la vinya està flanquejada per la Serrada Litoral i cap a l’est s’obre al mar Mediterrani,  a tan sols 30 km de distància.  En aquest preciós paratge, situat a 250 m sobre el nivell del mar, es cultiva la vinya de forma excel·lent.

El resultat final, és un vi amb un aroma molt intens a fruita blanca (pera), amb un fons d’herbes aromàtiques (fonoll) i delicades notes fumades (aportades de la criança amb bóta).
El seu pas de boca, és robust (omple la boca) i amb un tacte lleugerament vellutat, molt persistent i saborós. Ideal per combinar amb estofats de peix, un bon exemple és un suquet d’escòrpora.

Celler: Caves Vilarnau
Zona: DO Penedès
Varietat: xarel·lo
Tipus de vi: xarel·lo criat amb bótes de castanyer
Grau: 13,5%
Preu: 12.90€


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada