divendres, 7 d’agost del 2015

Les Argiles d'Orto'14

Demà farà un any que varem omplir de bons vins aquest racó del Lectura. La columna Diari d’un Sommelier, no son els primers articles que escric sobre el món del vi. Ja fa uns anys, en aquest mateix espai i tenia cabuda les lletres sota el nom de Reserva personal.

En aquest darrer any, i com heu pogut comprovar, només hem escrit sobre vins de casa nostra. Ja fossin del nord, centre o sud, d’orient o d’occident, però els vins dels països catalans han pres tot el protagonisme.

Algunes novetats, així com tambè vins a reivindicar, avui un vi blanc que és un dels darrers arribats al panorama català, Les argiles d’Orto.

Aquest vi, elaborat al Montsant de la mà de Joan Asens i companyia (Orto vins), vol ser el primer del celler, en quant a base de la piràmide dels vins que elabora. Tot i que és un vi econòmic, aquesta peculiaritat no esta renyida amb la qualitat i si d’alguna cosa és caracteritzen els vins d’aquest celler, és per la recerca de vinyes velles per fer els seus vins.

Elaborat amb macabeu i garnatxa blanca, el que a dia d’avui seria el cupatge característic de la zona centre de Tarragona. Les vinyes tenen entre 25 i 70 anys d’edat. Aquesta generositat només la poden aportar els veritables coneixedors de la zona, de les finques de les vinyes.
Un vi jove que no toca la fusta, encara que reposa vuit mesos amb les seves mares en dipòsits d’acer. Temps suficient per sortir tot just abans de les altes temperatures de l’estiu. Amb una petita producció de poc més de 2800 ampolles, les argiles d’Orto és presenta amb una forta intensitat aromàtica on les fruites de pinyol, en son les protagonistes, préssecs, albercocs i prunes. Encara que en el fons d’aquesta explosió de fruita podem percebre les notes d’herbes aromàtiques com el fonoll.

En boca és dens amb registre e intens. Amb volum, saborós i lleugerament amarg.

Un vi a baix cost per consumir avui o fins d’aquí 5 anys.

Celler: Orto Vins
Zona:  DO Montsant             
Varietats: Macabeu i garnatxa blanca
Tipus de vins: Vi blanc criat durant 8 mesos amb les seves mares en inox
Grau:  13.6%
Preu:  7,50€





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada