dilluns, 1 de juny del 2015

Picapoll'14 by Abadal

En l’espectacle paisatgístic que trobem com a telo de fons en la ruta de l’eix transversal. Observem a mig camí entre Lleida i Girona,  extensions de vinya sota un color vermell intens, que és va reproduint allà on centrem la vista entre pins i avets.

L’argila,  és un comú denominador que podem trobar en tot el paisatge. No només present en el terrer de  la  vinya, si no que també es veu entre els diferents accidents geogràfics de la zona.

I és que al Bages, al centre de Catalunya, a la ciutat de Manresa hi trobem la seu de 
DO Pla del Bages fundada a l’any 95. El territori avarca prop de cinc-centes cinquanta hectàrees i és compartida per uns onze cellers que elaboren diferents tipus de vi de varies varietats i colors. 

Avui, per fi podem dir que el raïm típic de la zona, és la picapoll o la picapolla. El seu raïm,  és poc compacte, de gra menut i ovalat i de pell molt prima i tendra amb unes taques, o picades, d'on li ve el nom. És de maduració tardana.
El vi de picapoll resulta lleuger, amb una graduació i acidesa moderades, i uns aromes  a fruita i d'un color groc brillant.
És una varietat escassa que es conrea sobretot a Catalunya i Occitània. En francès s'anomena piquepoul i s'utilitza en els vins de Rhône.

Avui en dia, i com va passar fa uns anys amb la blanca, al Bages comença a treure el cap la picapoll negre com la negra de la zona.

Però una de les zones on és més utilitzada és a la zona de Cognac o Armagnac per elaborar aquests conegudíssims destil•lats, encara que rep el nom de folle-blanche.

Abadal, celler de referència de la zona a fet d’aquest vi entre d’altres bandera de la zona per portar arreu. Aromàticament trobem un recull de flors (gessamí i  flor blanca) i fruites fresques (pinya, aranja i albercoc). Amb seu pas per boca és ampli i sedós i fresc. Ideal per el seu potencial aromàtic que desperta com la Primavera.

Un gran treball que ja fa molts anys que fan la gent d’Abadal per seguir apostant per les varietats del entorn.

Celler: Abadal
Zona:  DO Pla del Bages
Varietats: Picapoll
Tipus de vins: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau:  13,5%
Preu: 9’50€
Web: www.abadal.net




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada