dimecres, 10 de juny del 2015

Oriol'14

Catalunya és un país de grans vins i diversitat de zones productores de vi, en el dia d’avui comptem amb 12 denominacions d’origen. Aquest fet comporta que ens trobem amb diferents estils i tipus de vins. A nivell de resum podríem dir que en l’apartat dels negres ens trobem bàsicament amb tres estils molt marcats.

Els negres joves, sortits al mercat un cop han acabat el procés de maceració (tenir en contacte les pells amb el most, per tal de donar-li color al vi) i estabilitzar-los per passar desprès al embotellat.  En un altre esgraó ens trobem els que han passat per fer l’envelliment en botes. Aquestes poden ser de diferents procedències normalment provenen de França, Amèrica o de països de l’est com  Hongria.

Els anomenem de mig cos, ja que envelleixen de 8 a 12 mesos per passar desprès a reposar en l’ampolla durant el període que calgui, per tal de suavitzar el pas per fusta. Aquí podríem incloure els coneguts com vins criança i reserva de moltes d’aquestes zones, tot i que cada vegada hi ha menys cellers que utilitzin aquest argot per classificar els seus productes.

Per acabar trobem els vins negres estructurats i corpulents, aquests son aquell tipus de vi que tenen molt cos. Això és degut a que el treball en el celler passa per fer extraccions (maceracions) més llargues i afinar-los en botes on el torrat de les botes és superior deixant així un taní més marcat, normalment aquesta sensació la identifiquem amb l’aspresa que puguin tenir. I traient-los aviat al mercat per que aquestes sensacions és percebin més i no deixant-los envellir en ampolla.

La corrent d’aquest últim estil ha anat disminuint en els darrers anys, ja que cada vegada és busca més la autenticitat en vers a la potencia.
La seva explosió fruitosa en aromes és el que primer percebem , trobant un bon ventall de aromes a fruites vermelles i negres amb un fons d’herbes aromàtiques.

El seu pas de boca és fresc i viu, degut a la seva joventut.

Celler: Vinya dels Aspres
Zona: DO Empordà
Varietats: Carinyena, garnatxa, merlot, cabernet sauvignon i syrah.
Tipus de vins: Vi negre jove
Grau: 14,5%
Preu: 5,90€






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada