dimecres, 29 d’abril del 2015

Maria Ganxa'14

El vi, és part de la nostra cultura popular, així com també els comptes i rondalles. I és que el nom del vi que avui us presentem, forma part d’una llegenda de casa nostra, la llegenda de Maria Ganxa.

Tot i que on esta més instaurada sigui al poble de Falset, en particular i en general en les terres de la Tarragona interior. A les nostres contrades, a les de la plana de Catalunya. També hi ha pobles que la coneixen. Però anem a parlar del vi.

Elaborat amb les dues varietats representatives de la zona, el Maria Ganxa, és fet amb garnatxa i carinyena. Criat en dipòsits d’acer inoxidable, fent pigage entre 5 i 8 dies i desprès criat durant 3 mesos amb les pròpies mares del vi. Aquesta pràctica és, trencar el barret que formen els raïms durant la fermentació i submergint-les al fons, per macerar les pells amb el most i extreure’n així perfum i color.

El vi és d’un brillant color cirera picota amb un viu reflex violaci. Aquest color, és típic dels vins negres joves. En nas podem percebre les notes de fruites vermelles, fresques, maduixes i mores. Les florals de roses i violetes i lleugeres notes especiades.

En boca te nervi i vivacitat, que el denoten tens i sobretot fresc. Aquesta n’és la primera anyada i la seva producció ha sigut de 6.000 ampolles.

Per qui no conegui la llegenda, aquesta explica una història, que un dia que el forner  de Falset. Va treure la “ganxa” del pa al carrer per a que se li asseques, un vailet la va agafar i la va posar a l’entrada de ca la Maria. El dia següent el forner no la trobava i no va ser fins que va ser a ca la Maria que la va veure.

En Jaume, el nen que havia fet la malifeta, penedit d’allò, va començar a ajudar a la Maria a les totes les feines de la casa. La senyora li volia pagar, però com que era pobra li deia que tenia una planta que el dia que li florissin caramels els hi donaria.

Un bon dia els infants del poble varen veure la planta florida de caramels i li van cantar una cançó.

Celler: Cellers Pascona
Zona:  DO Montsant
Varietats: Garntxa i carinyena
Tipus de vins: Vi negre jove, sense fusta
Grau:  13%
Preu: 8.50€


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada