dimarts, 31 de març del 2015

Gratallops'12

Gratallops, Porrera o Bellmunt. Son els noms d’alguns pobles que pertanyen a la DOQ Priorat i que en els darrers anys es poden veure en algunes etiquetes de vins d’aquesta zona. Aquest fet és degut a que dins dels diferents vins que és poden trobar d’aquesta zona, hi ha una nova corrent. Els vins de Vila.

Com el seu nom indica, un vi de vila, significa que els raïms utilitzats per fer aquella ampolla de vi, pertanyen tots a la mateixa població. Aquest és un criteri que tenen ben instaurat a França amb els seus villages. La diferencia entre els d’aquí i els d’allà, és que allà ocupen les primeres posicions del celler. Actuen com a porta d’entrada per donar a conèixer les característiques dels vins fets en un poble concret. Així com també per degustar els vins d’un celler, ja que son vins amb el preu més baix de cada celler.

Tot i que aquí, fa uns anys que s’ha instaurant, ni tots els cellers de la DOQ Priorat, ni cap altra DO a nivell estatal, utilitza aquest model. El Vi de Vila que avui us presentem, és de l’Alvaro Palacios, impulsor d’aquest model i reconegut enòleg,  que va reactivar el territori de l’interior de Tarragona amb altres quatre productors.

Aquest és el darrer vi de cinc que complementen el celler, tots negres. En el cas del Gratallops, elaborat amb garnatxa i samsó o més coneguda com la carinyena. Encara que no és pot utilitzar aquest nom perquè pertany a una DO.

A diferencia del que molta gent pensa sobre els vins d’aquesta zona en general, que els vins dels Priorat son molt potents, alcohòlics i estructurats.  A principis d’aquesta dècada és va iniciar a canviar aquest concepte ja que és busca la fruita i el perfum abans que la potencia i concentració.

Maduixes, gerds i mores trobem en primera instancia quant flairem el Gratallops. Seguit de notes lleugerament especiades com la vainilla i el clau, així com també florals de violeta. Tot i respectar l’essència aromàtica de la zona, el vi és molt net, elegant i senyorial.

Celler:  Alvaro Palacios
Zona:  DOQ Priorat               
Varietats: Garnatxa i Samsó
Tipus de vins: Vi negre envellit durant 18 mesos en bótes de roure francès
Grau:  13%
Preu:  49,90€





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada