divendres, 30 de gener del 2015

Migjorn’13

Tradició, patrimoni, territori, paisatge, cultura, poble, treball, millora, costums i evolució. Son algunes de les paraules que van lligades al món del vi.

Si tirem enredera en el temps, i fem un repàs a les diferents zones vitivinícoles de casa nostra veure’m un creixement accentuat en nombre de cellers en els darrers vint anys. Tot i la davallada econòmica que és va instal·lar entre nosaltres l’any dos mil vuit.

Ens desplacem fins al petit poble de Vall-llobrega al Baix Emnpordà, per explicar la història d’un celler que és va fundà, l’any 1999, Can Sais. Un cop arribats al petit poble d’un miler d’habitants, ens trobem amb la Marta Arenas. Actual responsable d’aquest celler familiar. Al peu de les Gavarres és on s’estenen les més de dotze hectàrees de vinyes en propietat. El respecte per la vinya, amb la no utilització de productes químics. Així com també el fet de apropar-se cada vegada més a la filosofia biodinàmica, és un fet més que evident a l’hora d’elaborar els seus vins.

Malvasia, Xarel.lo, Garnatxa blanca i negra, Carinyana, Ull de Llebre, Cabernet Franc i Merlot els raïms que treballen. El resultat un ventall de set vins, entre blancs, rosat, negres, dolç i escumós. Una peculiaritat, és que alguns dels seus vins com el que presentem avui, porten noms de vent.
El Migjorn’13, és un vi elaborat amb totes les varietats de raïm negre que trobem en el projecte. De vinyes adultes, plantades en sòls d’argiles vermelles i trossos de pissarra que li aporten al vi unes lleugeres notes de “terroir”.
Com el seu nom indica, el Migjorn, és el vent que prové del sud. En l'àmbit dels Països Catalans, el migjorn no es considera bo ni per la pesca ni per la navegació i com que és poc freqüent, sovint se'l confon amb els seus veïns, el xaloc i el garbí.

Referent al vi, som davant d’un vi amb caràcter jovial, fresc, desenfadat, de mig cos, amb molts aromes a fruites vermelles, sensacions florals, d’herbes aromàtiques i notes balsàmiques. És fosc, amb una llàgrima de mitja intensitat degut al seu contingut d’alcohol. Però no és fa pesat, gràcies a la seva sensació de refresc, ja que a l’hora d’elaborar-lo només s’utilitza la fusta per fer la fermentació malolàctica.
Un vi per gaudir de la posta de sol quant acaba de bufar el Migjorn.

Celler: Can Sais
Zona: DO Empordà
Varietats: Ull de Llebre, Merlot, Carinyana, Cabernet Franc i Garnatxa
Tipus de vins: Vi negre de mig cos amb un lleuger pas per bótes, durant l’elaboració.
Grau: 14%3
Preu: 7€




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada