dijous, 4 de desembre del 2014

Xarel·lo Vermell’13

Recordo en Raimon dient: “qui perd els seus orígens, perd la seva identitat”. Em ve a la ment aquesta cèlebre frase del cantautor valencià en recordar l’actitud que van tenir els catalans el passat 9 de novembre.

La dita està a l’ordre del dia si tenim en compte que fa uns anys va començar la corrent del kilòmetre zero. El consum del producte local i l’elaboració de plats amb producte local es fa cada cop més evident. Aquesta tendència també s’observa en la recuperació de productes elaborats com es feien en temps remots.

En el món del vi també hi ha una corrent de tornar als orígens. No només en la recuperació de varietats de raïm, sino també en la manera d’elaborar-lo. En foudres (recipients de fusta gegants), en dipòsits de ciments, en fibra de vidre, en antics cups de pedra naturals, i fins i tot, en àmfores.
Tot i que la imatge de celler, per a molts, és entre bótes de fusta. Hem de viatjar al passat per recordar que antigament els romans elaboraven els vins en àmfores de terracota.

El 2012 a Màlaga varen trobar una àmfora amb vi que datava del segle I d.C. A dia d’avui podem anar a Bonastre, al Baix Penedès, allí tots els vins que elabora l’Eduard Pié toquen la terracota i no la fusta.

Però és que en Pié fa una doble tasca. Per un costat, treballa i recupera varietats ancestrals. Per l’altre, empra mètodes de generacions passades. El xarel·lo vermell’13 n’és un clar exemple.

El raïm prové de la finca La Caseta, a 170 m d’ altitud amb una forta influència marítima per la proximitat del mar (6km). Es tracta de sòls calcaris de poca profunditat i escassa matèria orgànica.

L’elaboració comença amb una acurada selecció del raïm en el cep i verema manual. Desprès és refredat el raïm fins a la seva congelació i posterior maceració pel·licular abans de fermentar. Un cop el vi fermenta, passa a criança sobre mares durant 5 mesos.

 És l’essència del mediterrani dins d’una ampolla.


Celler: Sicus Celler
Zona:  Baix Penedès (Bonastre)
Varietats: Xarel·lo Vermell
Tipus de vins: Vi blanc reposat durant 5 mesos amb les seves mares
Grau: 11.5%
Preu: 11€






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada