dimarts, 2 de setembre del 2014

Martialis'13

Si cerquem la paraula Sommelier al diccionari, en trobem la següent definició. El sommelier (del llatí sumiller: praefectus quidam in domo regiae ) és l'expert en vins que suggereix a la clientela en restaurants el vi apropiat per a l'ocasió.

Encara que aquest ofici s’ha normalitzat a casa nostra,  fa relativament poc temps que és conegut, des de els anys 90. Podríem afirmar que és gràcies al canvi de lideratge en la gastronomia mundial de França a Catalunya. I sobretot per la posada en escena de la fornada de cuiners abanderats per en Ferran Adrià, que de retruc aquesta figura estar totalment normalitzada.

Darrerament el Sommelier ha anat ocupant altres llocs de treball. A banda de la  definició que heu llegit en el nostre inici de l’escrit. També en podem trobar en botigues especialitzades, treballant colze a colze amb els enòlegs, en la venta per les xarxes o en clubs de vins i fins i tot n’hi ha que s’han especialitzat en el periodisme. Tot i que la veritable essència és dins dels restaurants.

Aquesta diversificació fa que Sommeliers com en Rafa Blanco de la Terrassa del Museu (Terrassa) , acompanyat del xef Artur Martínez (restaurant el Capritx, l’estrellat de Terrassa), s’aventurin a elaborar vins. El Martialis’13, n’és un clar exemple d’un vi fet a quatre mans. Al terme de Abrera, trobem les vinyes de macabeu, de més de 60 anys, que donen el fruit per fer el vi.
Tot i situar-nos en la part més nord occidental de la regió. Sabem que el macabeu, és una varietat que és més típica de la Catalunya interior. Part d’aquesta afirmació, és fa efectiva degut a que la mateixa gent de la DO Penedès, promociona la varietat Xarel·lo com a icona de la zona.   

I és que aquest vi mono varietal de macabeu, fet al Baix Llobregat. És un clar exemple del perquè no pot passar desapercebut aquest raïm dins de la zona. El primer pas, és arribar a un estat de maduració elevat de la fruita de la Vinya d’en Xesc, recuperada per dur a terme el vi.  Un cop és premsen, en premsa vertical, s’elaboren tres tipus de vins diferents amb el most obtingut.
Un vi jove amb acer inoxidable, i els dos següents envellits en roure francès i bótes d’acàcia amb treball sobre lies. Un altre dels secrets, és que els llevats son totalment autòctons, a banda de purs neutres perquè el tipus de raïm s’expressi amb total esplendor. 
El següent pas, és fer el cupatge dels tres vins i treure’l al mercat,  producció limitada de 2260 ampolles.

Zona:  DO Penedès
Varietats:  Macabeu
Tipus de vins: Vi blanc amb criança
Grau: 12%
Preu:  9.95€



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada