dilluns, 11 d’agost del 2014

La Pell Saviesa'12

Sota el pretext,  vinyes de 125 anys (plantades l’any 1889), utilització de fustes d’altres arbres que no sigui el roure, l’elaboració amb varietats com la Monsatrell, Mandó o Trobat i sobretot una minúscula producció de 276 ampolles.  Aquest és, encara que no ho sembli l’enunciat d’un vi de les nostres contrades.

Al poble d’Alfarràs al nord de la comarca del Segrià, trobem l’únic celler situat en una antiga gravera. Fa uns anys el conreu normalment de cereals era corrent en aquest tipus d’explotacions, però de vinya no en teníem coneixement fins fa pocs anys.

Sigui com sigui la vinya reposa sobre un terreny de còdols per l’influencia directa del Noguera Ribagorçana, ja que és troba tot just a escassos cinquanta metres.  Aquest fet fa que el riu actuï d’element termoregulador i fa que els intervals de temperatura entre el dia i la nit siguin més lleugers.  Encara que ens trobem en un clima càlid com és el cas tot i estar el celler situat a la falda del Pirineu.
Però la vinya de on provenen els raïms per fer aquest vi, que és part d’una col·lecció de quatre vins (dos de blancs i dos de negres)  que apareixen tots dels ceps que al principi de l’article hem comentat (125 anys de edat), son a Castelló de Farfanya, també al Segrià.

Cada una de les vinyes, son un espectacle, un monument únic, encara que siguin de peu americà. Empelt que suporta, la possible infecció de la fil·loxera, fong que va arrasa les vinyes que eren plantades amb el peu propi de la varietat a finals del segle XVIII.

Una curiositat d’aquella època, és que podem trobar un desordre en les plantacions, i és que s’intercalen plantes de raïm blanc i negre en un mateix racó de finca. A banda de que els marcs de plantació (distancia igual, entre cep i cep) no segueixen cap criteri.

Ens trobem davant d’una joia, que és d’un color apagat a cireres i gens intens, subtil. Com son les aromes que predominen a fruita vermella (cireres i groselles) sobre un fons de té negre per la influencia de les bótes de castanyer del Montsec.
El seu pas de boca, és fresc, fugint de tactes pesats i cansats. Ens refresca i perdura, com han anat perdurant any rere anys les vinyes per fer-lo possible. 

Celler: La Gravera
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Segrià)
Varietats: Garnatxa Negra, Monastrell, Mandó i Trobat
Tipus de vins:  Vi negre envellit durant 12 mesos en botes de Castanyer del Montseny
Grau:  12’5%
Preu:  57€








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada