divendres, 20 de juny del 2014

Tastats 2.1. Vi Bord Blanc / Edició Especial Vi per Vida'13

Seguim omplint la bóta de la secció #Tastats2.0.  Avui us volem presentar un nou vi, el Vi Bord Blanc’13,  un vi solidari.

Molts de vosaltres  haureu sentit l'expressió  “vins d’alçada”. Es tracta d'un terme relativament novedós. Però que vol dir realment aquesta expressió?

Està clar que és ben senzill d’entendre, especialment si tenim en compte la data geogràfica: el celler que ha elaborat aquest vi és del poble d'Olp, que en temps remots pertanyia a la Baronia de Sort. Com ja haureu deduït, la designació “vinyes d’alçada”, doncs, fa referència a les  vinyes que estan en alçada, ja sigui al Pirineu o en qualsevol altre indret.

Sobre el Batlliude Sort, nom del celler que elabora el vi, hi ha moltes coses a dir.  Per exemple, que aquest fou fundat l’any 2008 amb la primera plantació gràcies a la inquietud de cinc “pallaresos”  amants del món del vi, moguts per aquesta passió i per tornar a la terra que els va veure nèixer, és a dir les vinyes que abans regaven moltes valls del Pirineu.

Així doncs, varen apostar fermament per varietats que resistissin i sobretot s’adaptessin bé al clima i a l’alçada, d'aquí les 2.5ha de Pinot a Finca Barreró, on el projecte va veure la llum.

Al cap de poc temps, i enamorats pels prats que hi havia al voltant d’aquesta parcel·la, l’aposta va ser alta i es van fer amb la Borda d’en Cebrià. Es tracta d'una extensió de més o menys 50 ha, amb un paller majestuós i la borda, ara totalment reformada i utilitzada per poder tastar els vins amb calma en un paisatge BRUTAL!

Al voltant de les terres que envolten la casa trobem petites finques amb diferents orientacions i tipus de sols. És allí on neix el concepte Vins d’alta Muntanya.

A la Pinot Noir se li van sumar la Viognier i la Riesling, varietats que estan sobradament preparades per a entorns com el Pirineu. Però com en d’altres projectes i en altres disciplines, també hi ha una zona d' I + D, en forma d’amfiteatre on trobem raïms com les Garnatxes, tant blanca com negra, el Mediterrani Moscatell, el Sauvignon Blanc,  l’espantadíssim Xarel·lo i la Gewürstraminer com a blanques  i el Merlot o Syrah de fosques.

El vi que us mostrem, el Vi Bord Blanc 2013 Edició Especial “Vi per Vida” es va embotellar pel  primer Tast Solidari contra la metàstasi que es va realitzar el passat 31 de Maig a Molleurssa.  Va ser la presentació mundial del vi, ja que a banda de ser la primera anyada, va ser el  primer dia que sortia de casa.

De Vi Bord, la gent del Batlliu en fa tant de blanc com de negre i només es pot trobar per l'àrea geogràfica de Sort. Així doncs és un vi que només es ven a la zona del Pallars. És un vi de poble fet per al poble i elaborat per tal de refrescar l’estiu. Un vi sense pretencions, que no vol ser ostentós.

Un vi de boca més que de nas, encara que podem percebre tota la potència de la joventut de les vinyes i un aroma central del vi que ens recorda a la Fruita blanca com el préssec o la nectarina.

En definitiva un vi fet amb el cor per donar a conèixer una mica millor la DO Costers del Segre i sobretot amb esperit solidari.

SALUT!


Vi Bord Blanc / Edició Especial Vi per Vida'13

DO Costers del Segre / Subzona Pallars

Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Xarel·lo i Garnatxa Blanca.

Vi blanc jove fresc i aromàtic








Foto: Quim Turon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada