diumenge, 9 de març del 2014

Capítol 8. (Parèntesi 2.0) Wine in Moderation!

Un cop acabat el repàs a la meva etapa escolar, avui m’agradaria tractar un tema que crec que és prou seriós.  En els darrers dies, com molts haureu sentit, s’han donat els resultats sobre el consum de diferents substàncies entre els joves. Les tertúlies radiofòniques i les taules televisives han utilitzat part del seu temps per comentar-ho.

El dimecres al vespre en una cadena de televisió privada catalana va arribar el moment en què ja no vaig poder més i en aquell precís moment vaig anar construint mentalment el que ara esteu llegint. Dijous al matí també en una ràdio del mateix grup, els tertulians estaven apuntant a l’educació i disparant als pares, tot considerant-los culpables de les actituds del jovent d’avui en dia.

L'estudi font de la polèmica s’ha fet sobre l' opinió de 27.500 estudiants d’entre 14 i 18 anys. En ell es revela que sis de cada deu enquestats s’han emborratxat alguna vegada. Cinc de cada deu durant el 2013. També destapa que tres de cada deu van abusar de l'alcohol durant el darrer mes de febrer. Per altra banda s'alertava de  l'increment de la pràctica dels “botellones” per part dels joves.

Amb les dades a la mà queda clar que les veus al davant dels micròfons alerten el consum, parlen del turisme de borratxera i culpabilitzen els pares de l’educació que donen als seus fills. Però, algú ha vist alguna campanya de conscienciació sobre el consum d’alcohol en els darrers mesos?

Valdria més que les institucions apliquessin el refrany “val més prevenir que curar”. Aquest seria el missatge que haurien d'utilitzar. Caldria fer veure als joves les conseqüències del consum abusiu a llarg termini, així com dels episodis que es viuen molts dies de lleure juvenil en els quals es barregen diverses substàncies, siguin les que siguin.

El vi és cultura, patrimoni, paisatge, costum, tradició i un aliment que està arrelat a la nostra dieta, a la nostra manera de fer i de ser. No podem permetre que es posi tot dins del mateix sac!!

Si preguntem a les nostres mares, pares i familiars quan varen tastar per primer cop el vi, ens sorprendran amb el pa amb vi i sucre, els ous batuts amb quina, les neules i torrons amb cava, els panellets amb mistela o algun pastís servit en una celebració familiar amb moscatell.

A més no fa tant de temps  que a totes les cases del nostre petit país es feia vi. Queda clar que no era de molta qualitat, però moltes famílies es feien el propi vi de la mateixa manera que mataven el porc o feien hort, per abastir-se tot l’any.

Tenia aquests pensaments dins del pap i animo a les persones que tenen el plaer o el deure de parlar sobre un tema i més concretament d’aquest a què pensin abans de fer-ho. Allò que em sembla més greu d'aquestes tertúlies és que posessin el nas en l’educació d’uns nens que no són els seus. Ho considero una manca de respecte altiva sense fonament.

En canvi, hi ha gent que aborda el tema de manera més constructiva. Per exemple, ja fa anys que hi ha un col·lectiu que treballa pel consum responsable del vi. Em refereixo a Wine en Moderation  Tinc la sort de conèixer el seu treball i alguna d’aquestes veus.

Caldria escoltar les veus  com les d'en Domingo Valiente director gerent de la Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición (FIVIN) i el seu inseparable company de “batalla” o en Toni Cruces, i seríem més conscients dels estereotips contra el que han de lluitar.

Molts ànims a aquesta gent i sobretot a Wine in Moderation.

SALUT!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada